Anneannemin Patatesli Bulgur Köftesi

29 Ekim 2008 Çarşamba



Patatesli_bulgur_koftesi



Bu ayki yemek etkinliğimizin ev sahibi Olsai, konumuz ise Yöresel Yemekler. Annem konunun açıklandığı ilk hafta etkinlik için anneannemin patatesli bulgur köftesini yapmamızı önermişti. Dün gece 11'de işlerimizi ancak bitirmiş bir halde annemle birlikte mutfağa girip Zile'li bir çerkez kadını olan rahmetli anneanneciğime ait bu yemeği hazırladık. Ben de bu sayede annemin yıllardır yapmadığı ama hepimizin çok sevdiği bu yemeğin yapılışını öğrenme -hatta birkaç tanesini yapma- fırsatını yakaladım.

Sitedeki diğer çerkez yemekleri gubate, velibah, haluj,şıpsı paste ve tuhurje'den de anlaşılacağı gibi bizim yemek kültürümüzün en önemli malzemesi patates. Bu yemekte de patates bulgurla birlikte kullanılıyor. Aslında anneannem köfteyi 2 su bardağı bulgur ile hazırlardı ama annem arkadaşı Fatma teyzenin önerisiyle köfteler daha iyi yapışsın diye 1 su bardağı yarma ve 1 su bardağı bulgur kullandı. Yarmayı yöresel gıda pazarlarında bulabilirsiniz, eğer bulamazsanız da 2 su bardağı bulgur ile deneyebilirsiniz.

Anneannemin Patatesli Bulgur Köftesi

15 adet

Malzemeler

  • Köfte hamuru için:

  • 1 su bardağı yarma

  • 1 su bardağı köftelik bulgur

  • 2 yemek kaşığı un

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1,5 su bardağı ılık su

  • İç harcı için:

  • 6 adet orta boy patates

  • 1 baş kuru soğan

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 tatlı kaşığı pul biber

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • Haşlamak için:

  • 2 veya 2,5 litre kaynamış su

  • 1 yemek kaşığı tuz

  • Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

  • 2 tatlı kaşığı pul biber

  • 1 kase yoğurt

  • 1 diş sarımsak


Hazırlanması:

  1. Patatesleri haşlayın. Patates haşlanırken yarma, bulgur, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1,5 su bardağı suyu derin bir kaba alın. Üzerini folyoyla kapatıp yarma ve bulgur suyu tamamen çekene kadar-yaklaşık 45 dakika- bekletin.

  2. Patatesler soğuyunca rendeleyip tuz ile karıştırın. Soğanı yemeklik doğrayıp yağda kavurun. Pembeleşince pul biber ile karıştırın. Patatesi ve pul biberli soğanı iyice birbirine yedirin.

  3. 1

    Suyu tamamen çeken yarma ve bulguru 15-20 dakika yoğurarak -arada unu serpiştirerek- hamur haline getirin.

  4. 2

    Köfte hamurundan cevizden büyük, yumurtadan küçük parçalar koparın. Kopardığınız parçaları önce kurabiye gibi yuvarlayın, ardından avucunuzun içinde düzelterek açın. Ortalarına patatesli harçtan 1 tatlı kaşığı koyun ve parmaklarınızla bohça gibi büzerek kapatın.

    3

    İki elinizle hafifçe yuvarlayarak köftenize oval şekli verin.

  5. 4

    Tüm köfteleri bu şekilde kapatın. Haşlamak için derin bir tencereye suyu ve tuzu koyup kaynatın. Kaynayınca köfteleri 2 parti halinde 12-13 dakika haşlayın.

  6. 5

    Tereyağını kızdırıp pul biberle karıştırın. Sarımsağı dövüp yoğurda ekleyin. Haşladığınız köfteleri servis tabağına alıp üzerlerine yoğurt ve sos dökerek servis yapın.



Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder

Yemek Tarifleri Copyright © 2011