Fırında Beşamel Soslu Sebze

29 Ekim 2008 Çarşamba



Veggie_1



Pazar günü dolaptaki patlıcanlar ve kabaklarla nasıl bir yemek yapabileceğimi düşünüp, tarif ararken Gourmet dergisinin Mayıs '99 sayısında güzel bir tarif buldum. Tarifteki pek çok malzemeyi evdeki malzemelere göre uyarladım (konserve domates yerine taze domates, taze adaçayı ve kekik yerine kuru nane, yabancıları kullandığı kırmızı biber yerine benim pazardan aldığım dolmalık kırmızı biberler, margarin yerine tereyağı, parmesan yerine çerkez peyniri, bir de çiğ krema olmadığı için yerine koyulaştırılmış süt), sebzeleri bizim fırın tepsisine göre dizdim ve tarife gelen yorumlardan da faydalanarak yemeği pişirdim. Annem ve babam fırının kapağını açınca biraz endişeli baksalar da yemeği tattıktan sonra lezzetli olduğunu söylediler. (Babam yemeğin ne kadar lezzetli olduğunu anlatmak için "o kadar garip sebze yemekleri yaptıktan sonra böyle güzel bir şey pişirdiğine inanmıyorum" dedi.)

Fırında Beşamel Soslu Sebze:
Malzemeler:


  • 2 büyük soğan

  • 1 diş sarımsak

  • yarım bardak zeytinyağı

  • 4 orta boy domates, soyulup doğranmış

  • 1 tatlı kaşığı kuru nane (ya da varsa taze kekik+adaçayı)

  • 2 büyük patlıcan

  • 4 büyük kabak

  • 3 dolmalık kırmızı biber

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

  • 3 yemek kaşığı un

  • 1 su bardağı süt

  • 1 su bardağı krema

  • 3 büyük yumurta

  • 2 bardak parmesan peyniri (veya çerkez peyniri gibi sert bir peynir)

  • tuz

  • karabiber


Hazırlanması:

  1. Patlıcanları alacalı soyun. Patlıcan, kabak ve dolmalık biberleri halka halka doğrayın. Yarım su bardağından 2 kaşık eksik zeytinyağını üzerlerine gezdirin. Hepsini folyo serilmiş 2 tepsiye alın, tepsileri fırının üstten ve alttan üçüncü sıralarına koyup 230C'de 20 dakika közleyin. (10 dakika sonunda tepsilerin yerlerini değiştirip közlemeye devam edin.)

  2. Sebzeler közlenirken soğanları yemeklik doğrayın. Geniş bir tavaya soğanı, 2 yemek kaşığı zeytinyağını ve biraz tuzu koyun. Tavanın kapağını kapatıp ara sıra karıştırarak kısık ateşte 15 dakika pişirin. 15 dakika sonunda doğradığınız sarımsağı ilave edip kapağı kaldırarak soğanın saldığı tüm suyu çekmesini sağlayın. Domatesleri ekleyip kısık ateşte yoğun bir domatesli sos elde edene kadar pişirmeye devam edin. Piştikten sonra ılınmaya bırakın.

  3. Sebzelerinizi bu arada fırından çıkartıp kağıt havlu serilmiş mutfak tepsilerinin üzerine alın. (sebzelerin sulu olmamaları lazım)

  4. Domatesli sosunuz ılınırken beşamel sosu hazırlayın. Tereyağını tavada eritin. Unu ilave edip 3 dakika boyunca karıştırın. Sütü ve kremayı ekleyip devamlı karıştırarak kaynamasını sağlayın. Kaynayınca altını kısıp 2 dakika daha karıştırın. Daha sonra 5 dakika ılınmasını sağlayın. 5 dakika sonunda yumurtaları, peynirin üçte ikisini, tuzu ve karabiberi ekleyip karıştırın.

  5. Fırını 200C'ye getirin. Fırın kabınızı yağlayıp patlıcanları kabınıza dizin. Üzerlerine çok az tuz, karabiber serpin. Patlıcanların üzerine domates sosunu yayın. Domates sosunun üzerine beşamel sosun üçte ikisini yayın. Beşamel sosun üzerine kabakları ve biberleri dizin. Kalan beşamel sosu üzerlerine dökün ve ayırdığınız peyniri beşamel sosun üzerine serpin. Yemeğinizi ısınmış fırında 35 dakika pişirin, servis yapmadan önce 10 dakika oda sıcaklığında bekletin.


not: 1. Eğer daha küçük bir kabın içinde yapacaksanız izleyeceğiniz sıra 1/2 patlıcan + 1/2 domates sosu + 1/3 beşamel sosu + 1/2 kabak + 1/2 biber, malzemeleriniz bitene kadar bu sırayla devam edeceksiniz.

2. Yurt dışındakiler eğer krema yerine evde koyulaştırılmış süt (evaporated milk) varsa 1/2 bardak koyulaştırılmış süt ekleyin, beşamel sosunuzu da kaynamasına fırsat vermeden ateşten alın.

Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder

Yemek Tarifleri Copyright © 2011