kilis yemekleri

29 Ekim 2008 Çarşamba




Kilis_yemekleri



dün sitede yöresel yemeklerden bahsettikten sonra annemin kilis'li arkadaşı aynur ablaya iftara gittik. aynur abla yöresine ait pek çok yemek hazırlamıştı. bunlardan benim not alabildiğim bazıları:

  • bulgur köfteli etli çorba

  • içli köfte

  • tepside kıyma kebabı
  • iran pilavı (çilav)

  • dolma

  • patatesli börek

  • soslu kırma zeytin

  • kabak salatası

  • güllaç


çorbanın tam adını sormayı unuttum. bilenler varsa listede düzeltebiliriz. bir de dolma sanırım bizim bildiğimiz patlıcan dolması değildi. biraz araştırınca kilis'te acir dolması olduğunu öğrendim. belki o olabilir. son zamanlarda doğu mutfağı çok ilgimi çekmeye başladığı için ablamla ikimize ayfer t. ünsal'ın ayıntab'dan gaziantep'e yeme içme kitabını aldım. ünsal'ın kitabı hem 164 harika tarifle dolu hem de yörenin yeme-içme alışkanlıkları üzerine çok değişik ve ayrıntılı bilgiler içeriyor. artık arada size ekşili ufak köfte veya simit aşı tarifi yazabilirim.

aynur abla'dan iki tarif aldım; iran pilavı ve tepsi kebabı. ama baştan söylemeliyim ki tariflerin bazı yerleri göz kararı ve sorularınızı hemen aynur ablaya sorabilme ihtimalim düşük.

iran pilavı (çilav)

Iran_pilavi



iran pilavının özelliği ilk başta lapa gibi pişirilmesi daha sonra tereyağı ile tekrar pişme işlemine girmesi. 3 bardak iran pirincini 4-5 saat önceden normal su ile ıslatın. daha sonra pirinçleri bol tavuk suyunda pirinçler yarı pişene kadar (3-4 dakika) haşlayın. haşladığınız suyu süzün. bir tencereyi iyice yağlayın. tencereye halka halka kesilmiş patatesler dizin. üzerlerine pirinçlerin yarısını dökün. pirinçlerin üzerine haşlanmış tavuk eti, haşlanmış nohut, haşlanmış mantar, antep fıstığı ve badem yayın. kalan pirinci de bunların üzerine ekleyin. pilavın aralarına tereyağı parçaları koyun. tekrar ocağa alıp patatesler kızarana kadar pişirin. patatesler piştikten sonra tencereyi bir borcama ters çevirip servis yapın.

tepside kıyma kebabı:

malzemeler:

  • 1,5 kg az yağlı koyun kıyması

  • 4-5 adet sivribiber (acı olmasını isterseniz 8-9 adet)

  • 1 büyük demet maydanoz

  • 1 baş sarımsak (varsa taze)

  • tuz

  • karabiber

  • pulbiber

  • 4-5 adet patates

  • 4-5 domates


hazırlanması:

1. sivribiberleri, maydanozu ve sarımsağı çok ufak doğrayın. sebzeleri ve baharatları ete yedirin.

2. fırın tepsisinin altına halka halka doğranmış patatesleri dizin.  üzerine yoğurduğunuz kıymayı en fazla 1 cm kalınlığında olacak şekilde yayın.

3. tepsiyi fırına sürün. tamamen çıkarmadan 5-10 dakika önce tepsinin kenarlarına büyük doğranmış domates dilimleri dizin.

Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder

Yemek Tarifleri Copyright © 2011