salçalı biftek & şehriyeli pilav

29 Ekim 2008 Çarşamba

Salcali_biftek



akşam eve gelip annemin sıcak ve çekime hazır yemekleriyle karşılaşmak beni çok heyecanlandırıyor. kendisine sitede pilav tarifi istendiğini söylediğimde annem  "nasıl pilav tarifi olmaz sitende" diye epey hayıflandı ve beni suçlu ilan etti. 
bu satırları annem yazdırdı : )


salçalı biftek:

malzemeler:

  • 1kg biftek, kasabınıza salçalı biftek yapacağınızı belirtin

  • 2 yemek  kaşığı zeytinyağı

  • 1 yemek kaşığı domates salçası

  • 3 baş kuru soğan

  • 1 su bardağı kaynamış su

  • 1 tatlı kaşığı karabiber

  • 1 tatlı kaşığı tuz


hazırlanması:

  1. 2 yemek kaşığı zeytinyağını yayvan bir tencereye koyun.  tencereyi ocağa alıp biftekleri tek sıra halinde tencerenin dibine yerleştirin. bir maşayla çevirerek her iki tarafını kızartın. kızaran etleri tencerenin bir köşesine alıp diğer tarafta kalan etlerin de altını üstünü aynı şekilde kızartın.

  2. bu arada 3 soğanı soyup bütün olarak etlere ilave edin. etler bıraktığı suyu çekinceye kadar ara sıra çevirmek suretiyle pişirmeye devam edin.

  3. etler suyunu çektikten sonra 3 su bardağı kaynamış suyu etlerin üzerine döküp yumuşayana kadar pişirin.

  4. salçayı sıcak suyla ezip karabiberi ve tuzu ilave edin. etleri fırın kabına yerleştirin.  üzerine salçalı karışımı dökün.  üzerini alüminyum folyoyla kapatıp 200Clik fırında 15 dakika tutun. servis yaparken pilav, patates püresi ve et birlikte sunulabilir.


Sehriyeli_pilav



şehriyeli pilav:

malzemeler:

  • 2 su bardağı pilavlık (baldo) pirinç

  • 1 çay bardağı arpa şehriye

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

  • 3 su bardağı kaynamış su

  • 1 tatlı kaşığı tuz


hazırlanması:

  1. pirinci 3 kez suyunu değiştirmek suretiyle  yıkayıp sıcak suda yarım saat ıslatın.

  2. tencereye arpa şehriyeleri koyup karıştırmak suretiyle pembemsi kavurun.  ateşi söndürüp tencerenin biraz soğumasını bekleyin. yoksa tereyağı hemen yanıp kararabilir.

  3. şehriyelere tereyağını ilave edip yağ eriyene kadar karıştırın. pirinçlerin suyunu süzüp tencereye ekleyin.  karıştırmaya devam edin. pirinçler parlak bir hal alana kadar kavurun.

  4. su ölçüsü bire bir buçuktur. kaynamış suyu pirinçlere ilave edip tuzunu da koyduktan sonra orta hararetli ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

  5. piştikten sonra tencerenin kapağı ile tencere arasına bir peçete veya kağıt havlu koyup pilavı demlenmeye bırakın.  yoksa tenceredeki buhar pilavların ıslanmasına neden olur.

Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder

Yemek Tarifleri Copyright © 2011