Saray Mutfağından Lezzetler: Acem Pilavı

29 Ekim 2008 Çarşamba




Acem_pilavi



Gülşen'in ev sahibeliğindeki sekizinci yemek etkinliğimizin konusunun açıklandığı gün interneti, yabancı yemek kitaplarını alt üst etmiş, değişik tarifler arasında gidip gelmiştim. Bu kadar hevesle giriştiğim araştırma kısmından uygulama kısmına geçince aynı hevesi uzun süre koruyamadığımı fark ettim.

Dün gece çekilişte bana çıkan okuyucuma paketini gönderebilmek için mutfakta uğraşırken "bir etkinliğe de katılmayayım, ne olur?" diye düşündüm. Kendimi ikna çabalarım da sonuç vermeyince bu sabah 6'da mutfağa girdim ve Marianna Yerasimos'un çok sevdiğim kitabından gözüme ilk ilişen tarifi denedim. Doğrusu bu yemek sarayda yapılıyor mu diye araştırmadım bile. Allah'tan Acem pilavı Saray Mutfağında yapılan, 2.Abdülhamit'in düzenlediği bir ziyafetin kayıtlarında bahsedilen bir yemekmiş. Tadını henüz bilemiyorum ama neyseki ben sonuçtan memnunum...

Acem Pilavı
Malzemeler


  • 2 su bardağı pirinç

  • 500gr kuşbaşı et

  • 3 su bardağı et suyu ya da sade su

  • 2 orta boy soğan

  • 6 yemek kaşığı tereyağı

  • 4 yemek kaşığı çamfıstığı

  • 4 yemek kaşığı kuş üzümü

  • 1 tatlı kaşığı kakule

  • 1 tatlı kaşığı tarçın

  • 1/2 tatlı kaşığı öğütülmüş karanfil

  • tuz


Hazırlanması:

  1. Pirinci tuzlu ılık suda yarım saat bekletin, sonra iyice yıkayın ve suyunu süzün.

  2. Kuş üzümlerinin saplarını temizleyin. Şişmeleri için yarım saat ılık suda bekletin.

  3. Kakulelerin kabuklarını ayıklayıp tohumlarını havanda dövün. (ben kakule eklemedim)

  4. Soğanları ufak ufak yemeklik doğrayın. Geniş bir tencerede önce yağın yarısını eritin ve etleri kavurmaya başlayın. Et, suyunu salıp tekrar çekince soğanları ekleyin, hafif tuzlayın ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Tencereye bir bardak sıcak su ekleyin. Etler ve soğanlar iyice yumuşayıncaya kadar, arada bir suyunu kontrol ederek kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin.

  5. Etler pişince tencereden alın, fazla suyunu süzün ve pilavı pişireceğiniz, yayvan bir tencereye aktarın. (ben baştan pilav tenceresinde yaptığım için bu işlemi atladım)

  6. Tüm baharları -  + kuş üzümü ve çamfıstığını- ekleyin, etlerle iyice karıştırın. Yıkanmış pirinçleri etlerin üstüne dökün ve hiç karıştırmayın, et ve pirinç ayrı tabakalar halinde kalsın. 3 su bardağı suyu kaynatın, biraz tuzla kalan yağı ekleyip tencereye dökün. Tencerenin kapağını kapatın ve önce orta sonra kısık ateşte, pirinçler suyunu çekinceye kadar 10-15 dakika pişirin. Pilavı ateşten alın, ağzını bezle örtün, kapağını kapatın ve bırakın 20 dakika dinlensin.

  7. Sonra büyük bir servis tabağını tencerenin üstüne kapatın, tencereyi ters çevirin ve Acem Pilavı'nı üstündeki etlerle birlikte servis edin.



Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder

Yemek Tarifleri Copyright © 2011