Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı

29 Ekim 2008 Çarşamba



Yesil_mercimekli_bulgur



Annem ne zaman anneannemin tariflerinden birini yapsa normal zamanlarda bir arada kullanmayı düşünmeyeceğim iki malzemenin nasıl olup da böyle lezzetli birşeyi oluşturduklarını anlamaya çalışıyorum. Bu da anneannelerin kendilerine has mutfak sırrı olmalı. Benim yemek yapma serüvenlerimin başlangıcı onun son zamanlarına denk geldiği için hiç kendisiyle yemek muhabbeti yapma fırsatım olmadı.

Annemin mutfak kültüründe annesinin ve yanında yetiştiği Resmiye halanın önemi çok büyük. Bugün mutfakta yemek pişerken bir yandan kapıyı kapatıp diğer yandan "kapıyı kapatalım da eve koku girmesin di mi Hatice?" diye soran 3 yaşındaki yeğenim de annesinin yemek yapma stilini kapacak. Ben anneannemin kaşla göz arasında yaptığı o nefis yemeklerinin kıymetini onu kaybettikten sonra anladım. En azından Meryem -dilerim Portakal Ağacı'nın da katkısıyla- anneannesinin harika yemeklerinin sırlarını biliyor olsun...

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı

Malzemeler:

  • 3/4 çay bardağı zeytinyağı*

  • 2 adet kuru soğan, yemeklik doğranmış

  • 4-5 adet kurutulmuş domates, doğranmış*

  • 3 adet kurutulmuş sivri biber, doğranmış*

  • 1 yemek kaşığı salça

  • 1 su bardağı pilavlık bulgur

  • 1 su bardağı yeşil mercimek

  • 2 su bardağı kaynamış su

  • 1,5 tatlı kaşığı tuz


* dilerseniz zeytinyağı yerine 2 yemek kaşığı tereyağı, 4-5 kurutulmuş domates yerine 3 adet taze domates, kurutulmuş sivri biber yerine de aynı miktarda taze sivri biber kullanabilirsiniz.

Hazırlanması:

  1. Yıkanmış mercimekleri  üzerlerini 2-3 parmak geçecek kadar su ilavesiyle yarı pişmiş hale gelinceye kadar haşlayın.

  2. Soğanı zeytinyağı ile öldürün. Domates ve biberleri ilave edip 5 dakika kavurun.

  3. Salçayı ekleyip 1-2 defa karıştırdıktan sonra yıkanmış ve suyu süzülmüş bulgur ile mercimeği ilave edin. Tekrar 1-2 defa karıştırıp 2 su bardağı kaynamış su ile 1,5 tatlı kaşığı tuzu ekleyin.

  4. Pilav, suyu tamamen çekene kadar pişirdikten sonra üzerine kağıt havlu kapatarak 10 dakika dinlendirin. (Bu yemek et ya da patlıcan yemeklerinin yanına güzel gidiyor.)



Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder

Yemek Tarifleri Copyright © 2011