Dönerin Yapılışı ( Genel Bilgi) Yaprak inceliğinde doğranmış dönerlik et, süt, sıvıyağ, soğan suyu, tuz ve karabiber karışımında bir gece bekletilir. Etin miktarına göre, uygun bir döner şişine, etler geçirilerek sıkıca yerleştirilir. Tarihçesi Evliya Çelebi’nin yazılarında ilk olarak Kırımlılar tarafından yapıldığı ve yatay olarak hazırlandığı geçer. Muhtemelen ilk olarak Osmanlılılar tarafından dikine bir ateşte pişirilmiştir. Dönerin günümüzdeki son hali 1800′lü yıllara ve Bursa’daki İskender Efendi’ye dayanmaktadır. Çeşitleri ve hazırlanışı Shawarma pide veya sandviç ekmeğine koyulurken, Yunanistan’da hazırlanan gyros istisnasiz her zaman pide icine koyulur. Türk döneri ise pide, dürüm veya ekmek arasında sunulmaktadır. Shawarma, gyros ve dönerin içine koyulan garnitürler de çok çeşitli olabilmektedir. Gyrosun içine koyulan garnitürler hemen hemen hiç değişmezken (lahana salatası, satziki sos ve soğan), döner ve shawarmanin içeriği çok çeşitli olabilmektedir. Gerçek Türk dönerine yeşillik (sivribiber, marul veya kıvırcık salata), domates ve soğan (bazı bölgelerde özellikle İstanbul’da patates kızartması ve turşu) koyulurken, shawarmanın içine farklı soslar eklenebilmektedir. Antakya döneri Antakya yöresine ait olan bir döner tarzıdır. Tavuk eti tercih edilir ve diğer dönerlerden ayıran ise Hatay yöresine özgü ince ekmekten yapılmasıdır. içerisine bol miktarda patates kızartması, turşu, ketçap, mayonez ve dönere tadını veren özel sosu konur.'Döner' Et Yemekleri tarifleri Pazar, 13 Kas 2011
" » Döner" Açıklama : resimli Et Yemekleri oktay usta video "Döner" Et Yemekleri tarifleri yemek tarifi7 kategorisi altındaki "Döner" başlıklı yemek tarifini sunar: yayın tarihi Pazar, 13 Kas 2011 Döner yemek tarifini en kolay sekilde sizlere anlatmaya calıştık. sitemizde daha fazla Et Yemekleri tarifi bulabilirsiniz, kolay gelsin.
Ateş karşısında devamlı çevrilerek pişmesi sağlanır. Altına biriken yağlı sularla et yüzeyi arada bir yağlanır.
Döner, kömür ateşinde pişirilirken alevlenmesi için, ateşin üzerine ara sıra yağlı sudan serpiştirilir. Uzun ve keskin et bıçağıyla etin pişen yüzünden, yukarıdan aşağıya doğru 3-4 mm incelikte parçalar kesilir.
Ya sade olarak ya da pilav, şehriye, pide, patates, sebze soteleri veya salata gibi yeşilliklerle birlikte servis yapılır. Dönerle birlikte biber turşusu da iyi gider.
Döner çeşitli ülkelerde farklı şekillerde hazırlanmaktadır. Kullanılan et cinsinin benzerliği sebebiyle çogu zaman shawarma (Türkçe “çevirme” kelimesinin Arap fonetiğine göre söyleniş biçimine göre) ve gyros ile karşılaştırılmaktadır;ancak içerik ve tat olarak birbirlerinden oldukça ayrılmaktadırlar.
Antakya döneri İstanbul, Ankara, izmir gibi büyükşehirlerde bir çok yerde yapılmaktadır.
Ankara yaprak döneri ise turşusuz ve patatessiz sunulur. Sadece etin lezzetiyle en kaliteli ve has döner olma özelliği taşır.
Ancak yurtdışında bu haliyle başarılı olamasa da Ankaralılar onu çok severler. Türk döneri iki cesit yapılır:Birincisinde etlerin arasi kıyma ile doldurularak kesildiğinde uzun ince şeritler elde edilir bu genellikle İskender kabapta kullanılan halidir.
Diğeri ise Ankara’da yapılan yaprak döneridir ki bu dönerde araya bir sey konulmadığı için etler kesilince ufak parcalar haline gelir.
Dünyanın en büyük döneri
Dünyanın en büyük döneri 2 ton 698 kilogramla Bursa’da bir döner açılışında yapılan dönerdir. Bu dönerle Guinness Rekorla Kitabı’na girmiştir. 6 Kasım 2005 yılında yapılan dönerde kuzu eti kullanılmıştır.
Benzer yemek tarifleri:
- Karışık Pide Tarifi Resimli (5.4) Karışık Pide Tarifi Resimli Resimli Karışık Pide Tarifi Karışık Pide Tarifi Malzemeler: 130 gr. Pide hamuru 50 gr. Kaşar peyniri rendesi 30 gr. Haşlanmış mantar 1 tutam pastırma 1 tutam...
- Külçe Tarifi Resimli (6) Antakya külçe tarifi resimli külçe yapılışı Antakya külçesi nasıl yapılır Külçe Tarifi Kullanılan Malzemeler: Yarım kilo un 1 paket kuru hamur mayası 2çay kaşığı çörek otu, 2 çay kaşığı rezene...
- Antakya Usulü İçli Köfte Tarifi Resimli (6) Antakya Usulü İçli Köfte Nasıl Yapılır Oruk tarifi Antakya Usulü İçli Köfte yapılışı Antakya Usulü İçli Köfte yapımı Dışı için 250 gram çiğ köftelik bulgur 1 yemek kaşığı biber salçası...
- Antakya Sürk Peynirli Bezelye Çorbası (7.3) Antakya Sürk Peynirli Bezelye Çorbası Antakya Sürk Peynirli Bezelye Çorbası resimli Antakya Sürk Peynirli Bezelye Çorbası tarifi 900 gram ayıklanmış bezelye 1 demet taze soğan 1 adet patates 850 ml...
- antakya biberi kullanımı (11.1) Antakya biberi nasıl kullanılır Antakya Biberi nasıl yenir Mevsimine ve zamanına göre kırmızı veya yeşil renkte olabilir. Sofrada yemeklerle beraber, yemeğin içine doğrayıp yada közde pişirerekte yiyebilirsiniz.. Çok acı olması...
Kategori Etiketler: Et Yemekleri tarifi ,Et Yemekleri diyet tarifleri,Et Yemekleri saglıklı beslenme, resimli Et Yemekleri tarifleri ,Et Yemekleri video, oktay usta Et Yemekleri tarifleri , pratik Et Yemekleri tarifleri ,kolay Et Yemekleri tarifleri,resimli Et Yemekleri tarifleri , Döner ara,Döner video ,Resimli Döner tarifi, oktay usta Döner tarifi,Et Yemekleri,Döner,videolu Döner tarifi,Döner resimleri
0 yorum:
Yorum Gönder