Nar Ekşili Patlıcan ve Yeşil Mercimek

29 Ekim 2008 Çarşamba



Mualle_1



Geçenlerde evdeki sebzelerle bir yemek yapabilmek için internette tarif aramaya başladım. Yabancı dergilerin sitelerinde ana malzemesi patlıcan olan ve bizim damak tadımıza uygun bir yemek bulmaya çabalarken "nar ekşili patlıcan ve yeşil mercimek" başlığına rastladım. Amerikan dergisindeki tarifin kaynağı olarak Çiya'nın sahibi M. Dağdeviren'in adı geçiyordu. Çiya'da yapıldığına göre mutlaka farklı bir ismi vardır diye restoranın sitesindeki patlıcanlı tarifleri araştırınca tarifin asıl adının Mualle olduğunu öğrendim.

Mualle, Antakya'ya özgü, bence Güney'in leziz mutfağını çok güzel betimleyen bir yemek. Dergi de benim gibi düşünüyor olmalı zira bu yemeği yazı ekibinin en beğendiği yemekler listesine almış.  Ben, restoranın sitesinde tarif olmadığı için dergideki tarifi esas aldım ancak malzemeler bana az gözüktüğü için sebzeleri biraz arttırdım ancak aşağıya dergide geçen haliyle yazacağım.

Mualle



Mualle:
6 kişilik
Malzemeler:

  • 700gr patlıcan

  • tuz

  • yarım su bardağı yeşil mercimek

  • su

  • yarım su bardağı sızma zeytinyağı

  • 1 adet kuru soğan, doğranmış

  • 4 diş sarımsak, dövülmüş

  • 2 orta boy domates, doğranmış

  • 2 yeşil biber, doğranmış

  • 2 yemek kaşığı doğranmış nane yaprağı

  • 1 yemek kaşığı domates salçası

  • 1 çay kaşığı pul biber

  • 1/4 su bardağı nar ekşisi


Hazırlanması:

  1. Patlıcanı alacalı soyup dörde bölün.  Her bir dilimin bir kenarına bıçakla çapraz çizgiler atın. Böldüğünüz her bir parçayı çaprazlamasına üç parçaya kesin. Hepsini bir fırın tepsisine yayıp üzerlerine tuz serpin. Bu halde 1 saat bekletin.

  2. Bu arada mercimekleri küçük bir tavaya koyun. Üzerini 5cm geçecek miktarda su ekleyip kaynatın. Orta ateşte 15 dakika daha pişirin. Piştikten sonra suyunu süzün.

  3. Emaye kaplı döküm tencerenizi 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlayın. Bir kabın içinde soğanı, sarımsağı, domatesi, biberi, naneyi, salçayı, pul biberi ve 2 tatlı kaşığı tuzu karıştırın.

  4. Patlıcanları durulayıp kurulayın. Sebzeli karışımın yarısını tencereye yayın. Üzerine patlıcanın yarısını serin. Patlıcanın üzerine mercimeğin yarısını koyun. Mercimeğin üzerine kalan sebzeli karışımın yarısını yayın. Kalan patlıcan, mercimek, sebzeli karışım sırasını takip ederek tencereyi doldurun. Kalan zeytinyağını yemeğin üzerine ve kenarlarına dökün. En son nar ekşisini üzerine gezdirin.

  5. Tencereyi ocağa alıp yemeğin kaynamasını sağlayın. Kaynayınca altını kısıp kapağını kapatın ve yaklaşık 1,5 saat -patlıcanlar iyice yumuşayana kadar- pişirin. Sıcak, ılık veya oda sıcaklığında servis yapın.



Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder

Yemek Tarifleri Copyright © 2011