Top Top Köfte

29 Ekim 2008 Çarşamba




Top_top_kofte



Pazar günkü kahvaltı için neler hazırlayabilirim diye forumdaki "Kahvaltı - Brunch Menüleri" başlığını incelerken Meri'nin köfte önerisini fark ettim. İlk başta misket köfte yapmayı düşünsem de annem sonradan domates ve biber yatağında köfte yapmamı önerdi.

Köftenin en önemli püf noktalarından biri bekleme süresi. Ne kadar çok beklerse o kadar lezzetli oluyor. Eğer akşam yemeğine yapacaksanız mümkünse harcı 1-2 saat bekletin, benim gibi pazar sabahı için yapıyorsanız cumartesi gecesinden yapıp 1 gece bekletmenizi tavsiye ederim. (ben harcı 1-2 saat beklettikten sonra yuvarladım, gece boyunca bu halde beklettim. Böylece ertesi sabah tekrar yuvarlamakla uğraşmamış oluyorsunuz.)

Top Top Köfte

Köfte Harcı:

  • 750gr kıyma

  • 1 adet yumurta

  • 1 diş sarımsak

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 2 dilim ekmek içi

  • yarım çay bardağı süt

  • 1 çay kaşığı kabartma tozu*

  • 1 tatlı kaşığı karabiber

  • tuz


*kabartma tozu köftelerin yumuşak olmasını sağlıyor.

Kızartmak için :

  • 1,5 su bardağı ayçiçek yağı


Ayrıca:

  • 5 adet domates, soyulmuş ve küp küp doğranmış

  • 7-8 sivribiber, çekirdekleri çıkarılmış ve doğranmış

  • 1 diş sarımsak, doğranmış

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 tatlı kaşığı karabiber

  • tuz


Hazırlanması:

  1. Ekmek içlerini süt ile ıslatın. Köfte harcı için verilen malzemelerin hepsini karıştırıp iyice yoğurun. Yoğurduktan sonra üzerini streçleyerek  en az 1-2 saat (en iyisi 1 gece) buzdolabında bekletin.

  2. Ertesi gün harçtan cevizden küçük fındıktan büyük parçalar alıp yuvarlayın.

  3. 1,5 su bardağı yağı kızdırın. Köftelerinizi 2 parti halinde kızartın. Kızarttığınız köfteleri kağıt havlu üzerine alıp yağını süzdürün.

  4. Bu arada 2 yemek kaşığı zeytinyağını tavaya alın. Domatesleri, biberleri ve sarımsağı ilave edin. Domates ezilene kadar (15-20 dk.) pişirin. Tuzunu ve karabiberini ekleyin.  Servis yapacağınız zaman tabağa alın. Üzerine köfteleri koyarak sunun.



Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder

Yemek Tarifleri Copyright © 2011