YILIN İLK TARİFİ ARAPAŞI (ARABAŞI) ÇORBASI

11 Aralık 2009 Cuma


Yılın ilk tarifi memleketim Konyaya özgü bir çorba. Bu çorba Konya'da kış aylarında havanın soğuk ve kar yağan günlerinde yapılırdı. Hamuru hazırlanıp balkona bırakılır ve hamur kıvam alana kadar çorbası hazırlanır ve gece yenir. Özellikle geceler uzun olduğu için aileler birbirinde toplanıp arabaşı çorbası hazırlar ve yerlerdi. Benimde çocukluğumdan hatırladığım anneannemlerde yapılıp çok kalabalık toplantılarda yenilmesiydi o zamanlar hamurunu pek yemezdik ama şimdi seviyoruz. Bizde annem ile bu gün hava çok soğuk eskiden Konya'da hava soğudumu arabaşı yapardık dedik ve hemen kalkıp yaptık. Akşam gelen misafirlerimiz ile afiyetle yedik.

Malzemeler;
1 tavuk göğsü,
1 adet tavuk butu
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı un
1 kaşık tereyağ, 1 kaşık zeytinyağı
2 litre su
tuz, karabiber, kırmızıbiber, limon

Hamuru için;
1 kase(küçük bir kase) un
5 kase (küçük bir kase) su
biraz tuz

Yapılışı:
Hamuru için;Un, su, tuz iyice karıştırılarak muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırılarak pişirilir ve büyük boy bir borcamda soğumaya bırakılır.

Çorbası için; önce tavuklar haşlanır ve etleri tiftilir bir kaba hazırlanır. Yağ ve un iyice kavrulur salça eklenir ve su, tavuk suyu,limon suyu eklenir karıştırılarak pişirilir.Tuzu ve biberleri ilave edilir biraz daha kaynatılır ve hazırdır.

Servisi; için kaselere hazırlanan tavuk etlerinden konur üzerine çorba ilave edilir ve kıvam almış dilimlenmiş hamur ile birlikte servisi yapılır. Hamurdan bir kaşık alıp kaşığın üzerine çorba ekleyerek yenir.
Konya'da hepbirlikte yenilen arabaşında hamuru kim çorbanın içine düşürürse bir dahaki arabaşı sırası onda olurmuş:) o nedenle içine düşürmeden yemeye çalışılırmış. Ben yiyorum ama aslında hamur yutulurmuş:) hatta annemin dedesi bu şekilde yutulan hamurun mideye faydası olduğunu söylermiş.

Denemenizi tavsiye ederim değişik bir tad.






Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder

Yemek Tarifleri Copyright © 2011