DOMATES ÇORBASI VE CIZLAMA

10 Ağustos 2009 Pazartesi

Çorbalar bizim evin vazgeçilmez içeceklerindendir. Yaz kış hiç farketmeden mevsimine göre bazen sıcak bazen soğuk kimi zaman da bol malzeme içererek, ana yemek yerine geçebilen çeşitleriyle soframızda hep vardırlar.
Yaz aylarının, en güzel, kıpkırmızı, olgun domatesleriyle yaptığım bu domates çorbasını da çocuklarım çok seviyorlar. Salça ile yapılanlara göre çok daha lezzetli ve ekşi tadı benim de hoşuma gidiyor.
Pek çok yemek kitabında ve tarifte bu çorba domates salçası ile yapılıyor. Belki ev salçası ile yapıldığında bu çorbada olması gereken domates lezzeti ve ekşiliği yakalanabilir mi bilmiyorum ama konserve olarak satılan salçalarla bunun mümkün olmadığını deneyerek gördüm. Denemek adına salça ile yaptığımda, başta oğlum olmak üzere "anne bu çorba olmamış, değişik bir tarif mi uyguladın" demeleri de bu düşüncemi doğrular nitelikteydi.
İşte bu nedenle sadece bu çorbayı yapabilmek için her yaz derin dondurucuya bolca, olgun ve hafif ekşi domateslerden koyuyorum. Hem de sadece yıkayarak, doğrama, pişirme zahmetlerine girmeden; torbalara bile koymadan.

Hazırlanması salça ile yapılana göre biraz daha zahmetli görünse de lezzet olarak çok farklı olduğunu denediğinizde göreceksiniz.
Sözü daha fazla uzatmadan tarife geçeyim.

Malzemeler

1)6-7 adet orta boy kırmızı, olgun domates (ben dondurucumdaki son domatesleri kullandım)

2) 2 litre su + et suyu (1/2 lt. daha önceden hazırladığım dondurduğum et suyunu kullandım)

3) 3-4 çorba kaşığı tepeleme un (Un miktarını çorbayı nasıl sevdiğinize bağlı olarak ayarlayın)

4) 1 çorba kaşığı zeytinyağ

5) 1,5 su bardağı süt veya yarım bardak süt kreması

Yapılışı

1) Domatesleri donmuş halde düdüklü tencereye koyun ve üzerine suyunu da ilave ederek 5-6 dakika pişirin.

2) Buharı boşaldıktan sonra tencereyi açın ve sıcakken tel süzgeçten geçirin (Biraz zahmetlice ve oyalayıcı kısım burası)

3) Unu, bir kaşık yağda, pembeleşip kokusu çıkana kadar kavurun ve biraz su ile kıvamı incelttikten sonra domates suyunun içine ilave edin. Sürekli karıştırarak pişirmeye alın. Koyulaşıp, kaynamaya başlayınca et suyunu da ilave edin. Bir iki dakika daha kaynadıktan sonra krema veya sütü ilave edin. Bundan sonra fazla kaynamamasına özen gösterin, çünkü krema veya süt kesilebilir. En son tuz ve karabiberini ekleyip ocağı kapatın. Servis sırasında üzerine taze kaşar peyniri yerine eski kaşar peyniri serperseniz, taze peynirin erimesinden kaynaklanan yemede zorluk çıkaran o nahoş görüntüler olmayacaktır.

Burada, özellikle de çalışanların işini kolaylaştıracak bir iki püf noktasını da paylaşayım istiyorum.

Vaktiniz olduğunda, yağsız olarak kavurduğunuz unu soğuduktan sonra naylon torbaya koyup dolapta saklarsanız bu tür meyaneli çorbalarda işiniz kolaylaşacağı gibi zamandan da kazanacaksınız.

Önceden hazırlamış ve dondurmuş olduğunuz et veya kemik suları ile yaptığınız çorbalar ve pilavlar çok daha lezzetli olacağı gibi , size; yemeklerinizi daha az yağla pişirme olanağı da sağlayacaktır. Tabi, et veya kemik suyunun üzerinde biriken yağları atmanız koşuluyla.

CIZLAMA

Bir önceki iletimde kurs arkadaşım sevgili Sultan'ın mutfağıma kazandırdığı bu nefis tariften söz etmiştim. Çok severek yediğim ,göçmenlere ait olan bu tarifi hem kayıt altına alayım hem de sizlerle de paylaşayım istedim.

Malzemeler
1) 1/2 paket yaş maya
2) 1 veya 1,5 bardak ılık süt
3) 1 su bardağı ılık su
4) 1/2 bardak zeytinyağ
5) 1 tatlı kaşığı tuz
6) 1 tatlı kaşığı şeker
Üzeri için
1) 1 adet yumurta
2) 2 dolu çorba kaşığı kaymak (bulamazsanız krema da olabilir diye düşünüyorum)
3) 5 kaşık yoğurt
4) 3 kaşık sıvıyağ
5) Yarım çay kaşığı tuz


Yapılışı
Hamur malzemelerinden kulak memesi yumuşaklığında olacak şekilde hamur yoğurulur ve üzeri örtülerek 2 saat mayalanmaya bırakılır.

Mayalanan hamurdan koparılan parçalar uzun şeritler haline getirilip 5-6 cm uzunluğunda kesilir. Kesilen yerler üstte kalacak şekilde uygun büyüklükteki yağlanmış tepsiye dizilir.
Boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilen hamur bezelerinin üstü iki üç parmakla tepelerinden biraz bastırılarak sıkılır. (Sultan'cığım bunu özellikle belirtmişti, sanıyorum kalan boşlukların dolması için yapılıyor)
Ayrı bir kapta, üzeri için gerekli olan malzemeler çatalla çırpılıp hamur görünmeyecek şekilde üzerine bolca dökülür.


Önceden ısıtılmış sıcak fırında, üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir.


Sultancığımın elinden ilk kez yediğimde hamur aralarına girmiş olan malzemeleri çok nefis bir lor peyniri diye düşünmüştüm. Pamuk gibi yumuşacık dokusu ve mis gibi kokan bu lezzetle beni tanıştırdığın için çok teşekkür ederim Sultan'cığım. Ellerine sağlık.

Herkese afiyet olsun.



Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder

Yemek Tarifleri Copyright © 2011